Анализи

Опитите на централните банки да бъдат по-предсказуеми по отношение на бъдещите повишения на лихвените проценти поуспокоиха финансовите пазари в краткосрочен план, но също така могат да доведат до поемане на прекомерни рискове, твърди Банката за международни разплащания (БМР), пише Ройтерс.

За бъдещите насоки на централните банки говорим, когато те публикуват прогнозите си за промени на лихвените проценти или когато правят обещания, че лихвите ще останат без изменение за определен период от време или докато бъдат достигнати определени цели за някои икономически индикатори. Напоследък именно бъдещите насоки са в центъра на вниманието, особено след като икономиките се възстановяват от финансовата криза, а инвеститорите се опитват да познаят кога ще започне началото на края на гъвкавите парични политики.

Последният тримесечен доклад на БМР преглежда политиките на бъдещи насоки на Английската централна банка, Европейската централна банка и на Федералния резерв на САЩ. Според него насоките са имали успокояващ ефект върху пазарите и са помогнали на икономиките на Великобритания и на еврозоната да преодолеят турбуленциите през миналата година, когато Фед съобщи, че ще понижи покупките на активи.

Но икономистите на БМР твърдят, че съществуват рискове за пазарите, които се фокусират твърде много върху определени аспекти от насоките. Самите централни банки пък се притесняват твърде много за реакциите на пазарите до такава степен, която би могла да забави завръщането към един по-нормален курс на политиките.

Що се отнася до политиките на Фед – централната банка на САЩ обещава, че лихвените проценти ще останат близки до нулата, докато безработицата не достигне 6,5% и докато инфлацията остане под психологическата граница от 2,5 на сто. Тези бъдещи насоки бяха причината пазарите да не реагират толкова остро на данните за работните места извън сектора на селското стопанство. Но това ще се промени, когато постепенно крайните цели бъдат достигнати.