Новини

ЕВРОПЕЙСКАТА БАНКА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ (ЕБВР) Е ДОМАКИН НА ИНВЕСТИЦИОННА СРЕЩА НА ВЪРХА НА ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ

ЕВРОПЕЙСКАТА БАНКА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ (ЕБВР) Е ДОМАКИН НА ИНВЕСТИЦИОННА СРЕЩА НА ВЪРХА НА ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ

Събитието на високо равнище ще събере премиери, държавни служители, инвеститори и водещи предприемачи

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) е домакин на Инвестиционна среща на върха на Западните Балкани в своетоседалище в Лондон на 22 февруари.

На срещата на върха ще присъстват премиерите от региона, обхващащ Албания , Босна и Херцеговина , Хърватия , Косово , Македония , Черна гора и Сърбия .

Президентът на ЕБВР сър Сума Чакрабарти и Британският външен министър Филип Хамънд ще открият събитието с ключови тематични изказвания. След сесията на министър-председателите министри от правителствата, политици и водещи предприемачи и инвеститори ще вземат участие в три дискусии.Панелите ще обсъдят развитието на транспортните връзки, потенциалът за енергията от възобновяеми източници и програмата за приватизация в страните от Западните Балкани.

Подкрепяната от ЕБВР SEE-Link , иновативна регионална платформа за търговия с ценни книжа, приети за търговия на Българската, Хърватската и Македонската фондови борси, ще стартира по време на срещата на високо равнище. Сръбската и Словенските борси ще потвърдят намерението си да се присъединят къминициативата по време на конференцията в Лондон, с което ще допринесат за регионалната интеграция на капиталовите пазари.

Събитието има за цел да подчертае инвестиционните и бизнес възможности в региона и насърчаване на притока на преки чуждестранни инвестиции и трансграничните проекти. Участниците ще имат възможност да се свържат пряко с ключови политически и бизнес представители.

Срещата на върха следва проведеният първи Инвестиционен форум за Западните Балкани от ЕБВР през Февруари 2014, който за пръв път събра всички премиери от региона.

ЕБВР е един от най-големите инвеститори в Западните Балкани и само през миналата година Банката инвестира около 1 млрд евро в различни проекти в различни сфери – от енергийната ефективност до инфраструктурата и от подкрепа за финансовите институции до агробизнеса.

Posted on
Posted in Новини